Project Rijkswaterstaat – uniek Romeins grafveld ontdekt langs A15 en A12

Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL

Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL

Het archeologisch onderzoek moest in het geheim gebeuren, om schatgravers niet wakker te schudden. Toen de bodem eenmaal goed was onderzocht, en de schatten veilig waren opgeborgen, kon het persbericht de deur uit. Onder het knooppunt bij Ressen-Oudbroeken ligt een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw.

‘… dit wordt mooi’

Voordat de wegenbouwers voor Rijkswaterstaat aan de slag gingen, werd het tracé van de nieuwe weg archeologisch onderzocht. Vlakbij Bemmel piepten de metaaldetectoren oorverdovend en de archeologen keken elkaar blij aan: ‘dit wordt mooi’. Adé Porreij-Lyklema legt in een filmpje uit hoe belangrijk en uniek deze vondst is. Op de film is te zien dat de objecten adembenemend mooi zijn. Het is wel duidelijk dat we hier met een begraafplek van heel rijke mensen, de elite te maken hebben. Bij Bemmel, of beter, de plek waar de A15 bij knooppunt Ressen-Oudbroeken naar de A12 wordt doorgetrokken, was in de Romeinse tijd een grafveld.

Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL

Presentatie van de archeologische vondsten in Bemmel op het traject van de nieuwe A15 bij Bemmel. (Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL)

Onverwachte vondsten

De objecten komen vooral uit de tweede en derde eeuw van onze jaartelling. Het gaat om prachtige parfumflesjes, waarvan een met inhoud, waterflessen, tafelwaar, verfijnd vaatwerk (van het type dat ook veel in Triër is opgegraven), schenkkannen (uit ongeveer het jaar 70), haarnaalden, spelden (fibulae), perkamentrolhouders, een afbeelding in steen van een vrouw en tafelservies uit het einde van de tweede eeuw van de hoogste kwaliteit. Haarnaalden werden gedurende de hele periode van het Romeinse Rijk gedragen, maar raakten echt in de mode in de tweede en derde eeuw na Chr. Perkamentrolhouders zijn in Nederland nog nooit in deze goede staat gevonden. De archeologen zijn aangenaam verrast, want dergelijke vondsten verwacht je niet op een plek aan de A15, maar meer in Rome, Gallië (wat nu Frankrijk is) België en het zuiden van Duitsland. De grens van het Romeinse Rijk lag in Nederland ter hoogte van de Rijn (die toen een iets andere ligging had dan nu) en Bemmel was dus ten opzichte van Rome, zo ver in het noorden een uithoek.

Romeinse askist (Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL)

Romeinse askist (Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL)

 

Grafveld met grafgiften

De Romeinen cremeerden hun doden. De crematieresten werden samen met grafgiften bijgezet in een grafveld. In totaal hebben de archeologen 48 graven blootgelegd, waarvan zes met askist. Vier askisten waren compleet. In Nederland zijn er nog nooit zoveel askisten op een plek gevonden als hier. De grafgiften werden meestal in grafkuilen bijgezet, maar niet op deze plek. Hier zijn speciaal betimmerde grafkamers aangetroffen waar prachtige objecten werden bijgeplaatst.

Als er een grafveld ligt, moeten er ook ergens sporen van villa’s en bewoning in de bodem verborgen zijn. Die zijn echter niet gevonden op het onderzochte tracé.

Het gaat dus om een voor Nederlandse begrippen heel bijzondere vondst. De kostbare voorwerpen worden geconserveerd. Op 27, 28 en 29 april zullen tijdens de Romeinenweek een aantal stukken in Bemmel

Romeinse perkamentrolhouder (Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL)

Romeinse perkamentrolhouder (Foto: ADC ArcheoProjecten / ARCHOL)

gepresenteerd worden aan het publiek. Als het goed is zijn de vondsten in 2019 te zien in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Hopelijk worden ze opgenomen in de vaste opstelling van het museum.

Even praktisch: de schatten zijn te zien op vrijdag 27 tot en met zondag 29 april in Cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, 6681 AK Bemmel. Tijdstip: 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

De persvoorlichting van Rijkswaterstaat was zo attent mij op 8 maart 2018 dit bericht te sturen onder persberichtnummer 18.019. Altijd leuk zo vlak voor de Romeinenweek! De afbeeldingen mocht ik rechtenvrij gebruiken en zijn van ADC ArcheoProjecten / ARCHOL, waarvoor mijn hartelijke dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: