Boek ‘Romeinse Veldtochten’

Contouren van het badhuis bij Castellum Hoge Woerd (c) ES

We dalen af. Het wordt schemeriger. Hier zou het gebeurd moeten zijn. Als we helemaal beneden zijn, zien we de resten liggen. Hier is een offer geplengd en wel 2000 jaar geleden, voor de Romeinse tijd, op een oude heilige plek. Bovenop deze plek bouwden de Romeinen een tempel.

In Nederland is het moeilijk zoeken naar Romeinse sporen. Vaak liggen ze meters diep onder de grond, waardoor de leek ze moeilijk kan vinden. Tot voor kort, want de gids Romeinse Veldtochten heeft daarin verandering gebracht. De wandelaar gaat mee op avontuur met Romeinse geschiedenis. In zeven prachtige wandelingen leiden Marycke Janne Naber en Ester Smit je langs de Limes, de grenszone van het oude Romeinse Rijk, die dwars door ons land liep.

De wandelaar loopt letterlijk over de Romeinse sporen, die vaak niet te bereiken zijn met de auto. Echte ontdekkingstochten zijn het, die Romeinse Veldtochten. Ons Romeinse verleden wordt langs mooie natuurgebieden en prachtige stadslandschappen blootgelegd. Wie de wandelingen loopt, geniet niet alleen van mooi Nederland, maar maakt kennis met de Romeinen en met de oorspronkelijke bewoners van toen. Reconstructies van Romeinse wegen, wachttorens en fundamenten van forten maken dit verleden zichtbaar. Per wandeling is te zien waar archeologen gegraven hebben. In de wandelgids is bij elke wandeling op een overzichtspagina in een oogopslag te lezen in welk museum de schatten te bekijken zijn en op welke plek precies de Romeinen hun stappen hebben gezet, hun forten hebben gebouwd en hebben huisgehouden. Tussen de routebeschrijvingen door staan teksten die op vlotte wijze ingaan op het leven van de Romeinen van alledag. Hoe leefden de Romeinse soldaten hier? Wat deden ze in hun vrije tijd? Hadden ze veel contact met de oorspronkelijke bewoners?

Romeinse Veldtochten is een goede gids en een leuk naslagwerk over Romeinse resten langs de Limes in Nederland. Er staan bij iedere tocht duidelijke aanwijzingen vermeld over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, bezienswaardigheden in verband met de geschiedenis van de Romeinen, horecagelegenheden en eventuele overnachtingsplekken. Zelfs een tip waar men Romeins kan eten! Kortom, een praktisch wandelboek voor de nieuwsgierige avonturier. Niet zonder trots! Op 8 mei wordt dit boek, dat ik samen met Marycke Janne Naber en Gegarandeerd Onregelmatig gemaakt heb, gepresenteerd op Castellum Hoge Woerd.

Dus, schoenen aan en gaan! Lopen langs sporen van het Romeinse verleden in ons land. Goede reis! Of zoals een Romein zou zeggen: ave bonum iter.

 

Romeins straatje in museum Orientalis bij Nijmegen

Romeins straatje in museum Orientalis bij Nijmegen

Auteurs : Marycke Janne Naber en Ester Smit

Te bestellen bij : Gegarandeerd Onregelmatig

ISBN : 978-90-78641-50-6

Meer informatie : http://www.gegarandeerdonregelmatig.nl

 

Schenk jezelf of iemand anders een leuk cadeau:

Unieke voorverkoop : tot 8 mei is de gids voor 10 euro alleen te bestellen op : www.gegarandeerdonregelmatig.nl (en nog niet bij boekhandels).

Na 9 mei kost de gids 14,95 euro en is te koop of te bestellen bij alle boekhandels in heel Nederland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: