Zwarte lagen vergeten verleden

Op avontuur met geschiedenisInleiding

Razende rust

Aan de IJssel ligt Deventer, het verkeer raast over de drukke weg. Het stadsdeel richting de spoorbrug is iets rustiger, maar alles wordt overstemd door verkeersgeluiden. Als fier overblijfsel staat een rondeel uit de Middeleeuwen overeind, een onderdeel van de stadsverdediging uit vervlogen tijden. Hierachter liggen, in tegenstelling tot de IJsselkade, in een oase van rust, de IJsselstraat, de nauwe Kranensteeg, de Molenstraat, Stenenwal en Molengang en het Muggeplein, Klooster en de Noordenbergstraat die uitkomt op de Hofstraat en Nieuwe Markt, waar de bedrijvigheid weer wat toeneemt. Het Klooster kan op deze plek een denkbeeldig middelpunt zijn. Het uitzicht vanaf de IJssel op dit gedeelte van de stad is door de eeuwen heen drastisch veranderd, al zijn de gebeurtenissen in de vergetelheid geraakt. In deze buurt wordt momenteel vooral gewoond en aan het Klooster is Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek gevestigd. De straatnaam verwijst naar een oude functie van dit historische gebouwencomplex. Sinds de Tachtigjarige Oorlog echter is dit geen klooster meer, al hangt er in de studiezaal van het Stadsarchief nog een bijna devote sfeer. Een klooster is niet het enige wat hier in deze buurt gestaan heeft. Eeuwenoude herinneringen, die jarenlang als schatten verborgen lagen in de bodem, konden eindelijk opgehaald worden.

Dat gebeurde in 1999 door een groep archeologen, die -na sloop en vanwege restauratieprojecten in dit gedeelte van de stad- hun kans grepen en zich stortten op oudheidkundig bodemonderzoek. Grondboringen en opgravingen leverden de volgende informatie op over de verschillende bodemlagen: allereerst de (hedendaagse) tuingrond, de bovenste laag, gevolgd door een humuslaag met rivierzand. Dan volgen dunne lagen elkaar op: baksteenfragmenten, bakstenen en mortelbrokjes, scherven, heel veel scherven en roodgeglazuurd aardewerk. Verder de geschiedenis in, dieper in de bodem, bevindt zich een dikke laag dekzand met resten houtskool, en nog dieper gravend in het verleden liggen lagen dekzand met verkoold leem, puinresten, zwart houtskool, verkoolde resten, verbrand leem en een dikke zwartgeblakerde laag.

Welke herinneringen liggen op deze plek? Aan de resten te zien in de bodem, heeft hier ooit een grote brand gewoed. Wat is hier gebeurd?

We zijn aanbeland in de negende eeuw, toen er in 886 een verschrikkelijke brand woedde, die deze zwarte laag in de bodem heeft veroorzaakt. Wat ging er aan deze brand vooraf?

Wie wil weten hoe dit afloopt kan het hele artikel bestellen. Volg de aanwijzingen onder ‘beschikbaar / bestellen’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: