Molendag

Foto0741 Vandaag weer een broodje gebakken. Ik bak vaak zelf mijn broodjes. Dit broodje is bijzonder goed gelukt, al zeg ik het zelf, en dat komt door het bijzondere meel, op molendag gekocht in een molen. Het is daar gemalen op de ouderwetse manier: wind, stenen, molen erom heen en hop: malen geblazen, en met het meel bak je de lekkerste broodjes. Ik ben niet de enige. Bakkerij van der Waal in Ridderkerk gebruikt het ook. Ik moet zeggen, niet te versmaden dat brood bij van der Waal. Waar haalt die bakker zijn meel? Onder andere bij molen 'De Kersenboom' in Rijsoord.

De molen staat aan de rivier 'Het Waaltje' (echt, het waaltje). Vroeger stond hij aan de overzijde van de oever. In de jaren '90 is de molen verplaatst en daarmee behoed voor de ondergang. We zien het goed, het is een bovenbuitenkruier, is gebouwd en heeft dienst gedaan als korenmolen, grondzeilertje. Ondanks dat de molen op een verhoging staat is het geen bult- of beltmolen. De verhoging was noodzakelijk in verband met de weg en de windvang.

De enthousiaste molenaar Tom vertelt dat er echte reuzel in de molen hangt, vet om de as te smeren, zodat de wieken soepel draaien in de wind. Hij staat op de luizolder. Met een handig gewichtenmechaniek werden de zware korenzakken naar boven gehesen om tussen de molenstenenFoto0737  
gemalen te worden tot meel, dat in grote zakken met hetzelfde hefmechaniek weer naar beneden getakeld werd. Geniaal die molens. Ik blijf ze fascinerend vinden.

De eerste steen is gelegd door Arie Karsseboom, toen 3 jaar oud. Waarschijnlijk komt daar ook de naam vandaan, of is het een verbastering. Het ws 23 juli 1822, de molen was nog niet af of de eigenaar Jan verkocht de molen door voor 5000 gulden aan Gerrit Dijksman de Kool. Deze Gerrit kwam uit een bekend Rotterdams molenaarsgeslacht. De laatste molenaar, Job de Kool was een telg van Gerrit. Gerrit Dijksman de Kool stierf aan een dodelijk ongeluk in 1847.

 Foto0739

Zijn vrouw en zeven kinderen zetten het bedrijf voort. De concurrentie neemt wat toe, maar de molen blijft koren malen. Tot ongeveer in de jaren '50, dan stapt de molenaar (de zoon van Job) over op het malen voor kippenvoer. De molen (het bedrijf) lijdt een kwijnend bestaan en in 1961 wordt de molen verkocht aan een apothekersfamilie, die er een weekendhuis van maakt. De molen maalt niet meer, maar is nog wel in goede staat. Na 1967 wordt de molen weer verkocht, aan een houthandelaar in Zwijndrecht. Het is nog steeds een goede molen, maar zonder maalstenen. Hoewel de molen goed onderhouden werd is stilstand nooit goed. Het ging bergafwaarts met Molen de Kersenboom. Uiteindelijk zorgde de in 1988 opgerichte Stichting de Rijsoordse Molen ervoor dat de molen behouden bleef, verplaatst werd (de oude plaats werd verkocht als bouwkavel) en nog belangrijker, de molen werd gerestaureerd en kan weer malen. Ik heb nog een beetje meel over; morgen ga ik weer een broodje bakken.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: