Kastel Twickel: een wens in vervulling

Afgelopen donderdag 2 september is een jarenlange wens in vervulling gegaan. Ik kreeg de kans om een bezoek te brengen aan Kasteel Twickel. Dan kan eigenlijk niet, want Twickel wordt bewoond en is gesloten voor publiek.

Prachtig_Twickel
De laatste eigenaar, Baronesse Van Heeckeren van Wassenaer – Gravin van Oldenburg Bentink bracht het kasteel en het landgoed onder in de Stichting Twickel. Zij bepaalde dat het kasteel als bewoond huis in stand moest blijven. Toen zij in 1975 stierf, kwam haar achterneef en zijn gezin op het kasteel te wonen. Weer een bewoner, Twickel bleef dicht, maar dit keer in een ander perspectief.

Medewerkers van de Stichting Twickel hebben een tentoonstelling samengesteld over de vader van de laatste baron. Deze vader, Jacob Derk Carel was erg belangrijk voor het kasteel. Hij liet het drastisch verbouwen en dingen aanbrengen die nu modern zijn, zoals een vloerverwarming, een whirlpool en indirecte verlichting, niet met TLbuizen, maar met buislampen. Een tentoonstelling over de man? Hier lag voor mij een kans voor het oprapen.

Park_Twickel Ongeschonden door de tijd

Met een groepje Twickelliefhebbers lopen we het park door, de tuinen in, naar het kasteel. Tijdens de rondleiding werd vooral de nadruk gelegd op de negentiende eeuw. Eigenlijk is dat jammer, want de geschiedenis gaat veel verder terug. En het kasteel de eeuwen zonder al te veel schade doorgekomen.

Grote branden zijn hier niet geweest, nooit sloeg een roofridder hier zijn slag en ook de Tweede Wereldoorlog is het erfgoed ongeschonden doorgekomen. Hoewel er in de Tachtigjarige oorlog wel een brandje heeft gewoed. De Spanjaarden waren hier gelegerd en de troepen van Maurits brandden alles in Twente plat. Veel boerderijen zijn verloren gegaan, hoe erg Twickel er aan toe was is bij mij niet bekend. Twickel had toen een dubbele gracht en was meer een vesting dan een landgoed. De Spanjaarden verbleven hier tot 1597. Waarschijnlijk waren de dubbele gracht en de Spaanse inkwartiering de redding van het kasteel.

Herhaalde malen benadrukte de gids dat het zo bijzonder is dat alles nog bewaard is gebleven. Dat merk je aan alles in het interieur. (Waar fotograferen verboden is). Er waren kasten te zien uit de VOC-tijd, zoals de gids het noemde. Een jaartal zei hij niet, maar het moet dus de zeventiende of achttiende eeuw zijn. Verderop stonden nog veel oudere kisten. De bewoners durven ze zelf niet meer open te maken, niet vanwege een kasteelspook, maar omdat het materiaal te oud en te fragiel is, om af en toe open te maken.

Basis door Herman

Het begin van Twickel gaat meer dan 600 jaar terug. In 1347 stond er al een huis, of een hofstede ’t Eysinc. Herman van Twickelo kocht het. Zo, de basis voor dit eeuwenoude landgoed was gelegd.

Toegangspoort in het kasteel_Twickel Het oudste gedeelte van het gebouw is de ingang. Trots prijkt hier de gevelsteen met het jaartal 1551. Kennelijk is er toen een grote verbouwing geweest en waren Agnes van Twickelo en Goossen van Raesfelt de opdrachtgevers. Twickel is door die zes eeuwen geschiedenis bewoond geweest door vier families. Allereerst de families Van Twickelo. In 1551 ging het bezit over over naar de familie Van Raesfelt, via een huwelijk met de laatste Twickelotelg; Agnes van Twickelo. Vervolgens ging het landgoed naar de Van Wassenaer Obdam (zeventiende en achttiende eeuw, de VOC eeuw). Een van de familieleden was Admiraal Van Wassenaar Obdam, die samen met de nog jonge Michiel de Ruyter op zee vocht tegen Zweden. Een echte VOC-held in de familie. Van Heeckeren van Wassenaer was de laatste familie die het kasteel in de negentiende en twintigste eeuw bewoonde. De Van Wassenaers bekleedden belangrijke functies en via huwelijken waren ze innig verbonden met rijke Amsterdamse kooplieden die hun geld hadden verdiend met de VOC-handel.

Bloedige geschiedenissen kent het kasteel voor zover bekend niet. Achter het huidige kasteel zou het oude huis van Herman gestaan hebben. In de jaren ’70 van de twintigste eeuw zijn er opgravingen verricht. De boerderijen op het landgoed vallen onder Kasteel Twickel, ze zijn te herkennen aan de zwart-witte luiken. Spannende geschiedenisdingen? Nee, maar het landgoed is één groot (historisch) sensatiemoment. Het park werd in de achttiende eeuw aangelegd. Op zoek naar goed drinkwater werden hier diepboringen verricht. Zo kwam men tot de ontdekking dat er zout in de bodem zat. De basis van onze zoutindustrie ligt op landgoed Twickel, een van de grootste bewoonde landgoederen in Nederland.

Deel dat wordt bewoond_Twickel           leeuwtje_Twickel               bijzondere boom landgoed Twickel

Voor meer Twickel klik hier (heb ik ook een deel van dit verhaal vandaan, overigens heb ik ook goed geluisterd naar de gids).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: