Trotski's versiertalenten

Nog meer roddels over Russische revolutionairen? Een van de beste vri200pxleon_trotskyenden van Lenin en fanatiek revolutionair, Trotski, (Lev Bronstein 1879-1940) kon er ook wat van. Hij was een fanatiek revolutionair. Zijn talent lag in het overtuigen van het volk, dat revolutie belangrijk was. Hij was ook erg getalenteerd in het versieren van vrouwen.

Twee vrouwen

Hij trouwde met zijn eerste vrouw, Aleksandra Sokolovskaja op negentienjarige leeftijd. Later leerde hij Natalja Sedova kennen, met wie hij na zijn scheiding trouwde. Trotski, van Joods-Oekrainse afkomst was al vanaf zijn zeventiende jaar actief in de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij.

Stijd en stress

Hij was erg actief betrokken bij de Russische revolutie van 1917 en hij was onder andere verantwoordelijk voor de opzet van het Rode Leger. In de burgeroorlog speelde hij een belangrijke rol; volgens hem moesten de bolsjewiki de strijd aangaan met de tegenstanders. Hij werd een van de naaste medewerkers van Lenin. Toen die in 1924 kwam te overlijden, merkte Trotski al snel dat het net om hem heen werd strakgetrokken. Stalin kwam aan de macht. Het voert hier te ver om in te gaan op Stalin, maar duidelijk is wel dat door zijn schrikbewind van 1924 tot aan zijn dood in 1953, vele tientallen miljoenen mensen het leven lieten in Rusland (toen Sovjet-Unie). Nadat zijn vrienden, kameraden en zijn vier zoons onder verdachte omstandigheden waren overleden (dit was het werk van de geheime dienst van Stalin, de NKVD) besloot Trotski zijn vaderland te verlaten. Via omzwervingen naar Turkijke en Noorwegen dacht hij in Parijs rust te vinden. Toen zelfs zijn kleinkinderen niet veilig waren voor de klauwen van Stalin zocht hij zijn heil overzee.

Verre vrienden beter dan goede buren

Op uitnodiging van de toenmalige president van Mexico Cardenas, vestigde Trotski zich met Natalja en hun nog enig levende kleinzoon in Mexico City. Het was 1937. Twee vrienden en politieke aanhangers wachtten hem blij en verheugd op: Diego Rivera en Frida Kahlo. Geen onbekenden, die twee. Diego was een belangrijk en vermaard schilder, die opdrachten tot ver buiten Mexico tot aan Detroit uitvoerde. Hij was communistisch en een aanhanger van de ideeen van Trotski. Met zijn grote postuur en grove trekken was de Mexicaan een opvallende verschijning. Zijn veel jongere vrouw Frida Kahlo moest in dit huwelijk veel ontberen. Diego kon niet van de vrouwen afblijven. Hij ging zelfs vreemd met de zuster van Frida. Uit wraak ging Frida vreemd met mannen en vrouwen en werd biseksueel. In haar dagboeken staat echter duidelijk dat ze erg leed door zijn versiergedrag naar andere vrouwen toe.

Frida Kahlo was een fanatiek communiste en ook kunstenares. Haar schilderijen worden tegenwoordig steeds polulairder.Jpeg_frida_kahloZe schilderde in een fascinerende stijl en bijzonder gedetailleerd.

Feestvesting

Trotski vestigde zich in een huis in de wijk Coyoacan, vlakbij Frida en Diego. Ze lieten het huis helemaal beveiligen; het huis zag er van de straatkant uit als een vesting. Trotski legde zelf de tuin aan en hij hield er konijnen, zijn lievelingsdieren. Ondanks de spanning (want de handlangers van Stalin lagen op de loer) was er wel tijd en ruimte voor feestjes en etentjes. Frida en Trotski voelden zich tot elkaar aangetrokken, niet alleen op politiek vlak. Die twee kregen eerst in het geheim, maar al snel openlijk een vurige liefdesrelatie. Het was duidelijk dat ze verliefd op elkaar waren. Diego was een jaloers man en trok het niet. Frida en Diego hadden veel felle ruzies waarbij veel serviesgoed sneuvelde. Natalja droeg de pijn in stilte. De verhouding tussen Frida en Trotsky heeft niet lang geduurd. Onduidelijk is wanneer, hoe (en of!) de affaire is beeindigd.

Einde

Einde van een kortstondige maar heftige affiare. Het leven van Trotski eindigde ook heftig. Een journalist vroeg hem om raad over en artikel over het internationale communisme. (Trotski zat niet stil in Mexico en was actief in de internationale beweging). Wat hij niet wist was dat deze journalist, Ramon Mercader, een handlanger was van Stalin. Met een ijsbijl hakte hij in op Lev Bronstein die later aan de verwondingen stierf in het ziekenhuis.

Het huis staat er nog. Tot 1990 heeft zijn kleinzoon er in gewoond. Nu is het een museum; Museo Casa del Trotski.

Bronnen:VROEG Trotsky in Mexico Utrecht, december 1997. Verder gebaseerd op mijn bezoek aan het Museo Casa del Trotski in Coyoacan, Mexico-City in de zomer van 1997.

Afbeeldingen<www.wikipedia.nl>gezocht op ‘Frida Kahlo’ en ‘Trotski’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: