Lenins' liefdes – deel 1

Nadjeshda Kroepskaja

Bevlogen, bejubeld, bemind, bedrogen

Nadjeshda Kroepskaja wasde echtgenote van Lenin. Ze werd geboren in 1869 en overleedin 1939. Thuis werd ze marxistisch opgevoed. Zij is een vergeten vrouw in degeschiedenis, maar zonder haar zou het er nu in Rusland heeluitzien. Voor derevolutie van 1917 had de tijd in Rusland stilgestaan. Voor de wet waren vrouwen inferieure wezens. Vrouwen hadden geen enkele rechten enwaren slaaf van hun echtgenoot. Thuis, op straat of waar dan ook warenwreedheden tegen vrouwen heel gewoon in Rusland in die tijd.

Geheim bewustzijn

Kroepskaja en een paarandere dames waren die onderdrukking zat. Kroepskaja besefte dat Rusland ophet gebied van vrouwenrechten achterlijk was. Zij wilde dat veranderen. Volgenshaar kon dat alleen door een revolutie.  Zij wilde alle vrouwen bewustzijn bijbrengen,zodat ze zelf hun omstandigheden in het gezin en in demaatschappij zouden verbeteren. In het geheim hield ze hier toespraken over.

Vanaf 1891, op haar 21e, gaf ze al illegale cursussen over revolutie en Marxisme. In deze tijdontmoette ze Lenin. Al snel stond ze in vuur en vlam voor zijn ideeën en voorhem… Tijdens een van de samenkomsten werden ze gearresteerd. Ze werden verbannen naar Siberië. Hun liefde bloeide op en in gevangenschap trouwdenze in 1896. Het stel was onafscheidelijk. Maar was het een gelukkig huwelijk?

Slaaf van Lenin?

Nadjeshda schreef eensdat ze heel haar leven wilde opofferen voor haar kameraad Lenin (Haupt, G. Makersof the Russian Revolution– 1974). Bij deze passie zou het blijven: derevolutie, de revolutie en nog eens de revolutie. De echtgenote van Lenin was eenfanatiek feminist en een bevlogen revolutionaire, maar ze was preuts,puriteins, humorloos en … van seks moest ze niets hebben. Ze was er helemaalniet mee bezig.

Geen seks, wel vis

Haar huwelijk met Leninbleef kinderloos, maar niet alleen omdat Nadjeshda seks verafschuwde. Volgensde overleveringen (Wikipedia) had ze de ziekte van Graves, eenschildklieraandoening waarbij de ogen naar buiten bollen. Nadjeshda had daaromde schuilnaam ‘vis’. De ziekte tast ook de menstruatiecyclus aan. Geen cyclus,geen seks en geen kinderen in hun huwelijk; arme Lenin. Toch zou hij haar altijd blijvenbewonderen, waarderen en respecteren, als vriendin, kameraad en medestrijdsterin de revolutie. Zijn seksuele avonturen moest hij zoeken bij andere dames… arme  Nadjeshda.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: