Lenin en vrouwen

Lenin en vrouwen

Lenin vestigde het communisme in de Sovjet Unie (het huidige Rusland). Hij was netjes getrouwd met Nadjeshda Kroepskaja. Was zij de enige vrouw in zijn leven? Er doen verhalen de ronde dat hij meer vriendinnen had. Wat had Lenin met deze vrouwen? Affaires? In deze reeks over Lenins’ liefdes en rode vrouwen leg ik feiten en historische roddels op tafel.

Russische vrouwen en de revolutie

De Russische revolutie, die plaatsvond in 1917, is een zwarte pagina in de wereldgeschiedenis. Lenin enzijn aanhangers grepen de macht. De Sovjet-Unie werd gevestigd. Eencommunistisch bewind van meer dan 80 jaar volgde.

Wreedheden, schending vande mensenrechten, Stalin; de geschiedenisboeken staan er bol van. Wat de meeste mensen niet weten, is datde vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld in de Russische revolutie. Zijvochten voor verbetering van vrouwenrechten in Rusland. Met de beste bedoelingenwerkten ze samen met Lenin om hun dromen te verwezenlijken.

Lenin vond het wel best.Hij was niet met vrouwenrechten bezig. Hij gebruikte de dames om de aanhangvan zijn partij (de bolsjewiki) te vergroten. De vrouwenkwestie kwam hempolitiek gezien goed uit. Niet alleen op het zakelijke vlak, maar ook privégebruikte hij vrouwen als speelbal…  Gedurende zijn hele loopbaan was hij met politiek én met vrouwen bezig. Op foto’s ziet hij er saai uit, dieLenin, maar hij was niet vies van buitenechtelijke escapades.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: