… nog meer botten…

Plaats delict in Deventer?

Op een bouwplaats in Deventer deed een groep amateurarcheologen een macabere ontdekking. Bij graafwerkzaamheden kwamen er skeletten tevoorschijn. Met de Deventer moordzaak nog vers in het geheugen ging de politie van het ergste uit.

Het bleek te gaan om een graf van ongeveer 200 jaar oud. Gelukkig was er geen delict gepleegd. Het graf stamt uit ongeveer 1810, toen de Fransen onder keizer Napoleon in Nederland vochten.

Bevroren lijken

De skeletten lagen, toen ze gevonden werden, in rare houdingen. In de winter van 1810-1811 was het erg koud. Er zijn verhalen bekend dat het een van de strengste winters was in lange tijd. Nog voordat de lijken begraven werden, waren ze waren al stijf bevroren.

Graafavontuur

Alle skeletten, zo’n 20 stuks, zijn opgegraven door de amateurarcheologen. Op de plaats waar ze lagen, het Ankersmitterrein, staan nu nieuwbouwhuizen. Veel amateurarcheologen zijn aangesloten bij de Archeologische Werkgroep Nederland (A.W.N.). Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het archeologisch onderzoek in Nederland en werken mee aan opgravingen, conserveren en documenteren van vondsten. Door hun werk wordt veel gedaan waar professionele archeologen niet altijd aan toekomen.

Door de geschiedenis zijn er veel schatten verstopt in de bodem en soms komen er zelfs oude lijken uit de kast. Zelf vind ik de website van de Archeologische Werkgemeenschap erg leuk en inspirerend.

Voor mensen met graafkriebels: op de website van de AWN via http://www.awn-archeologie.nl kan iedereen terecht voor archeologische avonturen.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: