… nog meer botten…

Plaats delict in Deventer?

Op een bouwplaats in Deventer deed een groep amateurarcheologen een macabere ontdekking. Bij graafwerkzaamheden kwamen er skeletten tevoorschijn. Met de Deventer moordzaak nog vers in het geheugen ging de politie van het ergste uit.

Het bleek te gaan om een graf van ongeveer 200 jaar oud. Gelukkig was er geen delict gepleegd. Het graf stamt uit ongeveer 1810, toen de Fransen onder keizer Napoleon in Nederland vochten.

Bevroren lijken

De skeletten lagen, toen ze gevonden werden, in rare houdingen. In de winter van 1810-1811 was het erg koud. Er zijn verhalen bekend dat het een van de strengste winters was in lange tijd. Nog voordat de lijken begraven werden, waren ze waren al stijf bevroren.

Graafavontuur

Alle skeletten, zo’n 20 stuks, zijn opgegraven door de amateurarcheologen. Op de plaats waar ze lagen, het Ankersmitterrein, staan nu nieuwbouwhuizen. Veel amateurarcheologen zijn aangesloten bij de Archeologische Werkgroep Nederland (A.W.N.). Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het archeologisch onderzoek in Nederland en werken mee aan opgravingen, conserveren en documenteren van vondsten. Door hun werk wordt veel gedaan waar professionele archeologen niet altijd aan toekomen.

Door de geschiedenis zijn er veel schatten verstopt in de bodem en soms komen er zelfs oude lijken uit de kast. Zelf vind ik de website van de Archeologische Werkgemeenschap erg leuk en inspirerend.

Voor mensen met graafkriebels: op de website van de AWN via http://www.awn-archeologie.nl kan iedereen terecht voor archeologische avonturen.


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: