Botjes

Ongeveer tien jaar na zijn terdoodveroordeling was het graf van Mussert op de Haagse Begraafplaats leeg. Oud-aanhangers waren aan het werk geweest. De politie werd gewaarschuwd. De botten van Mussert waren gestolen. Het graf was geschonden. Zijn familie reageerde geschokt.

Maar waren het wel de botten van Mussert? De auteur Gerard Groeneveld schreef er in zijn boek ‘Nagelaten bekentenissen : verantwoording en celbrieven van de NSB-leider’ heel vermakelijk over.

Om te voorkomen dat oud-NSB’ers het graf van Mussert als bedevaartsoord gingen gebruiken, werd er aan de plek van het graf geen ruchtbaarheid aan gegeven en had het graf geen steen. Individuen die het niet af konden leren plaatsten af en toe een kransje, maar daar bleef het bij. Aanhangers wisten de plek te vinden. ’s Nachts maakten ze het graf open, braken de resten van de kist weg en namen de overblijfselen van hun oud leider mee.

De politie ging op onderzoek uit. Uit de administratie van de begraafplaats bleek, dat het graf van Mussert iets verderop lag. In hun haast en misschien omdat het nacht was, waren de grafrovers onzorgvuldig te werk gegaan. Ze hadden een grote chaos achtergelaten. Grote hopen aarde lagen rondom het lege graf en bedekte de andere graven, waaronder dat van Mussert. Pas toen de naastliggende graven weer schoongemaakt waren, werd alles weer duidelijk:  het graf van Mussert was ongesconden.

Of zoals Groenewold schreef: ‘Mussert heeft [na zijn arrestatie in 1945] Den Haag nooit meer verlaten, ook zijn botten niet’. Van wie de geroofde knekels zijn weten we niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: