Avontuurtjes van Mussert

Viezige geschiedenis

De naam Mussert zal altijd een smerige klank houden in de Nederlandsegeschiedenis. Wat mij betreft niet alleen vanwege zijn theorieën, maar ook om hetvolgende…

Een paar jaar geleden, in 2005 stuitte ik op een berichtje. Mussert, deleider van de NSB, zou een verhouding gehad hebben met een joodse vrouw. Hoekon dit? Verhouding? Was hij eigenlijk wel getrouwd? Wie wil nou zo’n man? Nakort historisch onderzoek bleek, dat Mussert een rokkenjager was en een vrouwhad. Dat komt vaker voor; rokkenjagen en huwelijken ook, maar zijn huwelijk waswel buitengewoon.

Braaf en bizar

Mussert had door zijn protestantse opvoeding een grootgevoel voor gezag. In zijn jeugd had hij ontzag voor God en zijn vader,gedurende zijn politieke loopbaan had hij ontzag voor Hitler. Braafjes volgde hij de bevelen op.

Daartegenover stond dat hij een man was met bizarre seksuele relaties. Hij huwde zijn meer danvijftien jaar oudere tante Rie. Mussert,ongeveer twintig jaar, was erg ziek. Hij werd verpleegd door dezus van zijn moeder. Deze tante was eenzaam, en de verzorging is Mussert wel goed bevallen. Toen hij weer beter was, stapte het paar in hethuwelijksbootje. Even een ingewikkelde uiteenzetting: zijn moeder werd ook zijnschoonzus, zijn oom was zijn zwager. Toen Mussert 45 jaar werd, was zijn vrouwouder dan 60.

Verzetje

In de kracht van zijn leven en bezig met een politieke loopbaan wildeMussert meer dan een vrouw van 60+. Hij begon met het aanknopen vanbuitenechtelijke relaties. Hij had tijdens zijn huwelijk bijvoorbeeld eenrelatie met een Joodse vrouw. Ze gingen samen autorijden, Mussert haalde haar dan op van haar werk. Hij schreef pas over deze affaire na zijn arrestatiein 1945. Vermeldde hij deze geschiedenis om in een goed daglicht te komen bij debevrijders? Omdat het verboden was een relatie met eenJoodse partner te hebben, moest Mussert van de Duitsers de verhouding verbreken. 

Familiezaken?

Ongestoord heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naast zijn huwelijk eeninnige affaire kunnen hebben met zijn tien jaar jongere bloedeigen nichtje. Ditmocht wel van de Duitse bezetter, zij was niet Joods. Het verzet zorgde ervoor dat zijn affairesniet geheim bleven. Zijn seksuele gedrag was het onderwerp van gesprek. â€˜Wil je het raszuiver houden,dan moet je met je tante trouwen’ spotte iedereen terecht. Niemand kon deze leider niet serieus nemen. Vreemd blijft het, zijnhuwelijk met een veel oudere vrouw en zijn stiekeme affaires. Ik vind zijnseksleven nogal ziek, net als zijn ideeën van toen.

Geraadpleegde bronnen:

EMMpersbureau Europe Media Monitor HTMLhttp://press.jrc.it/NewsExplorer/clusteredition/nl/
20051109,nrc-anp-a8cb624a7185c0193569b83b41d727e8.html

KRO reporter HTMLhttp://66.102.9.104/search?q=cache:vm_d2LI5HhIJ:reporter.kro.nl/uitzendingen/2005/20051109antonmussert/20051109antonmussert.aspx+mussert+ralatie+nicht&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=nl

Groeneveld, G. AntonMussert. Nagelaten bekentenissen. Verantwoording en celbrieven van deNSB-leider (Haarlem 2005).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: